V obci postavili novú zvonicu, dočkajú sa aj novej fary

25.02.2012 Hlohovec

Červeník 25. februára (TASR) – V Červeníku sa ide stavať fara. Obyvatelia hovoria, že konečne, pretože v duchovnej oblasti dlhé desaťročia ťahali za kratší koniec. Červeník býval donedávna iba filiálkou leopoldovskej farnosti a veriaci to cítili ako nenaplnenie ich potrieb. Na bohoslužby do obce farár alebo kaplán iba dochádzali a tak si plnohodnotný vzťah k Červeníčanom ani nevybudovali. Na oplátku ani deťom sa do Leopoldova príliš chodiť nechcelo.

\"Kde je starosta, má byť aj farár,\" razila heslo súčasná hlava obce Marián Mihálik, ktorý na obecnom úrade sedí prvé volebné obdobie. Želania sa napokon veriacim vyplnili, až keď arcibiskup Ján Sokol krátko pred svojím odchodom z funkcie na žiadosť Červeníčanov vymenoval Červeník za farnosť.

No s radosťou prišli aj problémy. Najskôr s objektom, určeným na faru a potom aj s prvým farárom, ktorý sa nechal počuť, že je v Červeníku za trest. \"Náš terajší duchovný prišiel krátko po nástupe trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka v roku 2009. Je od Banskej Bystrice, kde viac ako tridsať rokov pôsobil,\" povedal starosta. Dodal, že veriaci sú s ním veľmi spokojní a majú ho radi. Spolu sa pustia do stavania novej červeníckej fary. \"Najskôr je potrebné vysporiadať pozemky medzi cirkvou a obcou a potom sa pustíme do roboty,\" povedal Mihálik. Farár Matej Kýška má už projekt na faru vypracovaný. \"Nebude to iba fara, ale počíta sa aj s priestorom na prácu s deťmi a rodinou. \'Náš Maťko\' má veľa miništrantov, vie si mladých pritiahnuť k sebe. Je to záslužné, lepšie, ako keby sa mali deti potulovať,\" dodal starosta. Prostriedky na faru chcú získať z viacerých zdrojov, každý mesiac je vyhlásená medzi veriacimi zbierka, na jeden raz sa vyzbiera dva aj tri tisíc eur. Pridávajú sa podnikatelia, rodák, žijúco mimo Červeníka, prisľúbil 10 tisíc.

Podobne ako s farou bolo to v Červeníku aj so zvonicou. Táto prepotrebná dedinská inštancia v obci kedysi stála a plnila svoju funkciu najmenej dvesto rokov, no v 60-tych rokoch minulého storočia ju jednoducho asanovali. Pred zhruba troma rokmi znovu vyrástla vďaka iniciatívnym a zanieteným rodoľubom takmer na identickom mieste. \"Len o niekoľko metrov ďalej, aby neprekážala premávke,\" povedal Mihálik. Zvonára už zvonica nepotrebuje, vybaví to za neho elektronika. Teraz sa pri nej koná nielen letná prehliadka domácich umelcov a ich hostí, ale raz za rok aj omša na otvorenej scéne.
 

Vyberte región